RECEPTVILÁGOM

Egyszerű és nagyszerű receptek.

Hideg hónapokra

Diós bejlgi

elkeszitesi_ido.png 10 perc + főzés (3 perc) + sütés (35 perc)

nehezsegi_szint.png könnyű

mennyiseg-adag.png 8 adag

koltseg.png 1800 forint

hozzavalok.png Hozzávalók:

A tésztához
500 g finomliszt
200 g vaj (olvasztott)
50 g porcukor
10 g élesztő
150 ml tej
1 db tojássárgája
1 csipet só
10 g vaníliás cukor
0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)
A forrázott töltelékhez
500 g dió (vagy mák vagy fele-fele darálva)
1 citromból nyert citromhéj (reszelt a dióhoz)
fahéj ízlés szerint (a mákhoz)
1 narancsból nyert narancshéj (reszelt)
szegfűszeg ízlés szerint (őrölt, a mákhoz)
260 g cukor
20 g vaníliás cukor
300 ml víz
A kenéshez
1 db tojás
2 db tojássárgája

elkeszites.png Elkészítés:

A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig.
Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy  felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
Kihűtjük a tölteléket.
A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.

Diós bejgli



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 40
Heti: 129
Havi: 666
Össz.: 127 890

Látogatottság növelés
Oldal: Hideg hónapokra: Diós bejgli
RECEPTVILÁGOM - © 2008 - 2024 - receptvilagom.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »